Odd Kristensen - Personal Trainer

Spesialist på sykling og vektreduksjon!

     
     

Kortisol!

Kortisol, kjemisk struktur

Hva er kortisol og er det noe man trenger å bry seg om?

Kortisol er et hormon som hjelper kroppen å produsere blodsukker. Kortisol reagerer på stress og når man er stresset så trenger man mer energi til hjernen for å løse problemet og på den måten bli kvitt stresset. Så konstant stress er lik konstant høyt blodsukker, som igjen resulterer i at man legger på seg. Økt blodsukker er økt insulin som igjen øker Kortisol.

Man får også økt matlyst av Kortisol og det er fordi man trenger mer energi til hjernen og over tid så legger man på seg.

Så Kortisol er viktig, men det har også sine negative sider over lang tid!

Så man kan kort og enkelt si at konstant stress er nedbrytende på kroppen og derfor sliter vi med forskjellige symptomer av dette stress.

Man kan lage en tidslinje og fram til vi bli voksen så er alt bare lek og morsom. Ingen ansvar og alt er bare bra. Men så blir man voksen og får en jobb, det er stress. Så låner man penger til bil og dette er mer stress. Så får man en kjæreste og det har jo også sine gode og av og til litt mer stressende sider. Så er det barn og er man riktig uheldig så blir det skilsmisse og med alt det kan føre med seg.

Så stresset baller på seg og det er det ikke så rart at man har lagt på seg en del når man er eldre.

Det kan også være stress fra barndommen som ikke er forløst og som fortsatt følger enn. Der er så mange grunner til hvorfor vi er stresset.

 

Hva skjer om Kortisol får herje?

Jo Kortisol spiser av musklene, hvorfor? Jo fordi det er lett tilgjengelig energi. Når proteinet fra musklene blir brutt ned så skaper kroppen forskjellige ting som kroppen trenger for å takle stresset. med mindre muskler så får du lavere forbrenning.

Lavere forbrenning gjør at man igjen får mer fett, men dette blir nå fett inne i kroppen som igjen skaper betennelser og som igjen skaper mer stress som skaper mer Kortisol.

Kortisol bruker også fett som energi og det er jo topp, men... det bruker bare det fett som er på utsiden og øker det på inn siden. Mer stress for kroppen. Dette igjen kan lede til diabetes med mer «morsomt».

I tillegg så har vi noe som man kaller «SigA» som er slimhinne i hals, magesekken og tarm som er der for å beskytte og er en del av immunforsvaret. Kortisol kan skape en ubalanse slik at mat kommer inn i blodet før det er fordøyd og i riktig format for blodet. Som igjen skaper stress. Mer Kortisol.

TH2 blir også påvirket, til over-produsere som er en del av immunforsvaret. Når TH2 er forhøyet så undertrykker det andre deler av immunforsvaret som jobber med kreft og betennelser. Selvfølgelig så skaper dette mer stress.

Økt Kortisol demper også aktivitet i frontallappen, den delen av hjernen som skaper din personlighet, konsentrasjon, hukommelse og din intelligens. Med dempet aktivitet så kan dette igjen skape depresjon osv.

Kortisol vil også skade Hippocampus, den delen av hjernen som tar «ting» fra kottidshukommelsen og omsetter det til langtidshukommelse. Dette kan være starten på Alzheimer.

Kortisol påvirker også Hypofysen (en del av hjernen) med å undertrykke produksjonen der også. Hypofysen er viktig for å skape hormoner som påvirker andre deler av kroppen som igjen skaper andre hormoner. Blant annet så er Hypofysen med på å påvirke oss slik at en kvinne er kvinnelig og en mann mannlig. Hypofysen lager også veksthormon. Så med mye Kortisol i kroppen så blir alt dette undertrykket.

Mye Kortisol vil også nære negativt for skjelettet, man mister rett og slett beinmasse over tid.

 

NÅ ble jeg iallfall STRESSET!!!

 

Så hvordan motvirker vi alt dette? Hvordan rydder man så opp i dette?

Søvn er viktig, VELDIG viktig! Fordi når man sover så produserer kroppen Veksthormon (GH).

Insulin lik veksthormon (IGF). Lik veksthormon, men blir produsert av leveren. For å produsere mer IGF så må kroppen få hvile mellom måltidene. Hvis man små spiser hele dagen så får man aldri en god produksjon av IGF i kroppen. IGF regulerer insulin når man ikke spiser. Så 2 til 3 måltider med masse søvn vil øke produksjonen av IGF.

Sol så ofte som mulig, sol på så mye av kroppen som mulig. Dette påvirker Kortisol og senker det over tid. Så 10 til 15 minutter om dagen vil gi nok vitamin D for å motvirke Kortisol. For oss i Norge så kan man passe på å ta ekstra vitamin D. Vitamin D og vitamin K2 er optimalt sammen.

Av alle fysiske øvelser man kan gjøre for å påvirke Kortisol i en positiv retning (senke det) er å gå! Lange rolige gåturer er en kjempe bra øvelse for å senke Kortisol.

Massasje og lignende former for behandling av kroppen er også med på å frigjøre stress fra kroppen.

Kalium er også med på å balansere ut Kortisol, en kopp/bolle/pose med salat om dagen og man har dekket behovet. Kalium støtter nervesystemet og hjelper kroppen å restituere etter stress.

Vitamin B1, er også med å hjelper kroppen i å balansere ut Kortisol. Men pass på at B1 kommer fra naturlige kilder og ikke i tablett form.

Kalsium før man legger seg å sove, slik at søvnen blir optimal.

Så burde man også være nøye med miljøet rundt seg selv, det vil si at mennesker som er en negativ innflytelse på deg så er det ikke bra. Så være bevist på dette og søk mot dem som gjør deg glad.

Meditasjon kan være en annen ting. Det trenger ikke være i 1 time. Om du har bare tid til 5 minutter hver dag så vil det ha enormt å si i løpet av et år.

Trening er en veldig bra måte å jobbe «mot» kortisol. For når man trener så begynner kroppen å produsere vekst hormoner som man kan beskrive som motsatsen til kortisol. Men dette hormonet avtar med alderen og man sier at rundt 50 så er det veldig lite produksjon av veksthormon. Det vil si at trening er blitt super viktig for alle over 50 eller som begynner å nære seg 50.

Ingenting er bygget og fikset over natten, så man må gi ting tid.

Dette er litt om Kortisol og kun bitte litt om det som skjer rundt Kortisol og jeg håper at du forstår at dette er helt opp til deg å gjøre noe med.

Det kan virke som en enorm oppgave når man leser alt dette, men begynn med EN ting av gangen. Når du så har EN ting som vane så begynner du med neste. Prøver du å ta alt på en gang så blir det bare stress og det er du tilbake der du var og kanskje ennå verre.

Som man sier i dykking:
Stopp, pust, tenk og så handler du!

     
     
www.oddkristensen.com