- PADI - ADVANCED OPEN WATER DIVER -

18 - 20.02.2005

Da var det videre på utdannelsen, Advanced OWD er en fortsettelse av grunnkurset. I AOWD hadde vi 5 tema vi dykket på, navigasjons-, natt-, vrak-, dyp- og Peak performance.

 

På dette kurset var vi for det meste alene å gjorde våre øvelser. På navigasjon så fulgte de bare boblene våre. Vi hadde gitt en plan over hva vi skulle gjøre, Børge kjørte firkant først, så jeg. Så kjørte han tre kant og så var det min tur. Oppe på kaia så satt de i solen å fulgte boblene våre. I navigasjons øvelsen lærte jeg for min del at jeg skal stole 100% på kompasset. Sikten var ca. 3 - 4 m. så det var ikke mulig å se hvor man kom ifra. Man måtte bare stole på kompasset. Ta seg tid og sette kurs, regne og dobbelsjekke at man hadde regnet riktig kurs. Det var en grei øvelse. Nå vet jeg at jeg kan og MÅ stole på kompasset, hva jeg tror er riktig er ikke til å stole på. Det var bra at sikten var så dårlig at vi ikke kunne jukse med å se om vi gjorde riktig, det var bare å telle spark og snu etter ny kurs, telle spark og fortsette til vi var tilbake til utgangspunktet.

 

På natt-dykket fulget Rune A. Bækken med oss ned, vi dykket ved "Pumpe huset". Det gikk en liten strand ut før det begynnte å helle ned over, vi fulgte et rør ned over og så tok vi til høyre og fulgte en "fjell" vegg et lite stykke. Der oppdaget vi en flyndre som seilte ned over fjell siden og forsvant i dypet. Det hadde blitt et kjempe bra bilde, så synd jeg ikke hadde kamera da. Når vi var på tur opp igjen, så tittet jeg opp mot overflaten, WOW, for et pent bilde av land og lys fra husene rund overflaten. Måten lyset bøyer av og treffer oss var helt magisk. Nå som jeg har "litt" mer rutine kan jeg legge merke til mer rundt meg.

 
 

I forkant av dette dykket så hadde vi vært ute i sjøen tidligere, så hansker og alt annet var vått og kaldt. Hmmm, hva skulle vi gjøre? Det var da vi så en Kebab kiosk, som var åpen rett ved der vi var, inn bare det og så fikk vi varmt vann i termos. Varmt vann i hansker og hette, plutselig var en kald opplevelse en god og varm opplevelse. Det er en erfaring jeg har tatt med meg, "Skaff deg en termos til kalde dager". Da er ikke kalde dager kald lengere ;-), bare en hyggelig pplevelse av at det var litt kaldt!

Dyp-dykket var litt kjedelig, det som var nytt var at vi gikk ned en line lengere ute, slik at vi kom ned til 13 m. når vi kom ned. Jeg tar det med ro ned, en regel jeg har med meg fra grunnkurset, jeg gir ørene tid til å justere seg. Det er ingen vits å presse seg ned for fort, det er tross alt en rolig tur man gjør når man dykker. Hvis man har det travelt så burde man ikke dykke. I dykking tar man det med ro og bruker minst mulig krefter, lengst mulig. Det er tungt nok å bære på flasker, så jeg tar det med ro og passer på at jeg ikke gjør noe dumt. Nede på bunnen så svømte vi mot "dypet", målet var 30 m. Vi kom ned til 29 m., der vi gikk ned var det ikke mye liv. Det var bare en fjellvegg som forsvant nedover og nedover. Denne gangen var det Nina som var med oss, pluss at der var to DM-kandidater som var med oss. Som en del av deres trening til DM. På tur ut så hoppet vi fra kaia, dette tålte ikke den ene svømme foten. Måte skaffe en ny i full fart. Fikk da låne en "splitt-fin", WOW, den var kjempe behagelig å bruke. Ikke bra, nå vet jeg at der er noe som er MYE bedre en de jeg har, men de koster også 1.600,- så, de er ikke prioritert ennå. Skal ha slike i framtiden, etter at jeg har fått et undervannshus til kamera mitt. Den ene ledet oss fram til 29 m. Der fikk Børge og jeg en oppgave. Det er for å bevise at man får dybde-rus, vel liker ikke å innrømme det, men... "Ja, jeg svarte galt". Men jeg kan forklare det, hehehe Jeg hadde IKKE noe dybde-rus, hehe. Man merker ikke det, så det er greit at man fikk den opplevelsen av dyp og hvordan det påvirker kroppen og sinnet. Det er umerkelig, jeg tror jeg fant ut hvordan kroppen og sinnet mitt reagerte på dyp. Men jeg vet at man skal være klar over at man blir påvirket uten at man merker det. Har siden lest noen merkelige historier om folk som har dykket dypt og vært helt "borte".

Ny erfaring å ta med seg ;-)

 
 

Advanced OWD var for meg en mer praktisk øvelse og en vidre utdannelse, trening og bevistgjøring av hva dykking er. Pluss å fortsette treningen av ferdigheter som er viktig for å kunne ta vare på seg selv under vann. OWD og AOWD er kurs som gir kunnskap til å kunne bli en bedre dykker og kunne ta vare på seg selv. Først i Rescue Diver kurset så ser man ut forbi seg selv og legger merke til ande rundt seg. Men det kan du lese mer om under Rescue Diver utdannelsen min ;-)

     

 

Hilsen

Odd Kristensen

 

- Tilbake til meny -