- PADI - OPEN WATER DIVER (Grunn kurs) -

08 - 23.01.2005

     

08.01.2005

Første helg var det Teori som var hoved saken, vi gjorde oss ferdig med teori først slik at det var bare igjen det praktiske, å dykke! Detter er Rune Janjak sin måte å kjøre kurset på. Personlig synes jeg det var en smart og praktisk ting. Man blir sliten, så da er det greit at teorien er gjordt før den praktiske eksamen. Normalt er det slik at man tar Eksamen i praktisk dykking så tar man teorien. Men nå har jeg bare gått et grunn kurs så jeg vet ikke hva som er standard. Det kan jeg også skryte av når det gjelder Rune Janjak, han er flink til å være hyggelig men sammtidig få deg til å forstå at det er viktig det han sier og underviser. Han har også flinke medhjelpere rundt seg som tok godt vare på oss. Vi ble passet på hele tiden, de var der å passet på at vi fikk den hjelpen vi trengte når vi trengte den. De passet på at vi gjorde det vi skulle gjøre før vi gik i vannet. De passet på oss i vannet og hadde hele tiden kontakt med oss. "Er du ok?"

     
Rune Janjak ville at vi skulle gjøre ferdig teorien før vi dykket. Vanlig er å ta eksamen i teorien samme dag som man tar eksamen i det praktiske, men av erfaring er det best å ta det før det praktiske. Vi ville være så sliten på Søndagen etter all dykkingen. Det var greit å ha fått unna teorien før vi hoppet i havet. Rune J. hadde en avslappet og hyggelig måte å undervise på. Han var tilstede hele tiden for å svare på spørsmål, kort sakt en god underviser og instuktør.
Da var det tid for å øve på praktiske ferdigheter. "Coolt", nå begynner det! Det var godt å ligge i varmt basseng og bare konsentrere seg om ferdigheter som vi måte gjennomføre i sjøen også. Alt vi lærte, læret vi først i bassenget for så å gjøre det samme i sjøen. Ingen overraskelse, bare repitisjon og øvelse slik at man ble vant til å tømme masken for vann, få luft hos "buddy" og masse andre enkle små øvelse. Det var en fin måte å lære seg dykking på en trygg og god måte. Man lærer litt og litt, det er ganske mye man lærer men siden det er så små enkle skritt så er det lett å henge med. Dette er vel det første kurs der jeg har fått til ALT, men det er også viktig for å stole på sine egne ferdigheter at det blir gjordt på denne måten. I vår klasse hadde vi en som var "redd" for å dykke, men det ble til slutt den eleven som var best av oss alle. Jeg har ikke dykket før, men det virket på meg som at vi var en gruppe som var på samme "bølge".
 

21.01.2005

Dykker utstur skal først settes sammen på riktig måte og settes fra seg på riktig måte. Nesten alt i dykking her en rutine, så dykking er også en sport som krever at man er organisert og har disiplin. Det gjør at ting flyter og går fort og greit. Men første gang, da er man utrolig treg og klønete. Det er utrolig bra at man har instruktører som har tålmodighet og varme drakter. Rune J. lå i vannet 2 timer noen gangen og ventet på at vi skulle komme oss ut i vannet og ta fatt på øvelser.

 

23.01.2005

Første dag vi dykket var Fredag den 21.01.2005, i røbak(Gylte/Vindfangerbukta). Tempratur var - 6 i luften, 5 grader på overflaten og 6 grader nede på 11m. Gikk i vannet 21:20, da var det godt å mørkt. Så første dykk var i kulde og mørke, stort verre får man det vel ikke? På et grunnkurs, altså ;-) Så mine tanker om det er at det var en god start, da har man prøvet den ene yterligheten. kaldt som bare f.... Pluss at når man er fersk så bruker man lang tid og fryser. Men vi overlevde det også, tror ikke noen av oss er skremt av å dykke på vinteren. Det er bare en ting å si om oss - Vi er tøff!

 

 

 
Søndags morgen, vi er klare som "egg" til å dykke, Kaldt? Hvor? Hørt på noe så dumt, her der det ikke kaldt, hehe. Bare mindre varmt ;-) Det vi har læret oss å glede oss til er å avklimatisere, DET er kaldt det. Mer sier vi ikke om den saken, jo en ting kan vi si. Det er ikke så galt, men tanken på det er vel verre ha ha ha. De fleste tror det er veldig kaldt å dykke på vinteren, men når sant skal være sakt så er det ok. Men det krever at man har gjordt forberedelse og tatt med seg godt med klær. Små ting er viktig. Varmt vann på en termos til hansker og hetten, det gjør underverker. Mat og tørre klær etter at man er ferdig med å dykke så er det ingen problem, finnes ikke dårlig vær å dykke i, bare dykkere som er dårlig forberedt.

Her er det stille tidlig en Søndags morgen, sjøen venter på oss. Hydra har en flott dykke plass. Først denne plattformen du ser i bildet og så en trapp ned til neste plattform som er ca 1,5 m. under vann. Den lille sorte flekken bak rednings "ringen" er er et tau som går ned til 2 plattformer som ligger på 5 m. Når du kommer ned til 5m. så finner du en lys løype som går fra 5 m. og ned til 18 m. Den fulgte jeg og Terje på vårt første eksamens dykk. Enkelt å greit ned til 18 m. og så opp til 5 m. og gjorde våre 3 min. "deko" på plattformen (5 m.). Så var det opp og skifte tank og gjore litt regning på tider og kontrollere at vi var "gode" dykkere. Før vi fikk gå i vannet måtte Rune J. godkjenne vår dykke plan. Så fikk vi noen få timer på å gjennomføre 2 dykk og legge en plan og følge den til punkt og prikke. Planen var å dykke til 18 m., men når vi kom til siste lys og snudde så greide jeg å logge 18,5 m. og dermed var det å regne om slik at vi tok med oss at vi hadde kommet over 18 m. I dykking passer man på å dykke sikkert, det betyr at man gir seg selv en stor sikkerhets margin. Så da regnet vi om på planen og presenterte en ny utregning der vi tok med 18.5 m. og fikk planen godkjent av intruktøren. Så var det ned til 13,6 m. igjen etter 51 min. på land.

 

Her sitter Rune Janjak på kaia og følger med oss. Han er ferdig med ndervisningen. Nå er det opp til oss å bevise at vi har lært å dykke og kan gjennomføre 2 eksamens dykk. Han har gjordt sitt, har vi lært det vi trenger å lære? Kan vel avsløre med en gang at det hadde han og hans medhjelpere. Vi fikk beskjed etter kurset at vi var veldig flinke og utmerket oss. Tusen takk og det er vel en refleksjon av deres evner til å undervise og gi oss trygget på egne evner til å kunne dykke trygt og sikkert.

Fikk tatt et bilde av de som underviste oss i dette kurs.

Rune Janjak på kaia. Fra venstre bak Steven, Tord Kongsvik og X.X

Tusen takk for en glimrende kurs ;-)

 

 

Her ser du den sorte "ringen" med tau, som leder ned til de 2 plattformene på 5 m. Rune J., følger med å gir tips hele tiden. Var i vannet hele tiden sammen med oss alle. Det må ha vært veldig kaldt å ligge der i over 2 timer, men det var ikke mye klaging, vi lærte vel det også. Ja det er ikke så varmt men vi greier det fint, så fint at det nesten ikke er verdt å nevne. Rune var i vannet og tok oss ned til plattformen og gjorde øvelser med oss, så ble vi gitt videre til en DM som noen ganger tok oss med på en "tur" så var det på land. Ny tank og gjøre seg klar for neste runde. Slik rulerte vi på å bli undervist av Rune som var der hele tiden.

Her har de "intruktør-møte", legger planer og gir feedback til hverandre. De jobbet tett og effektivt. Dette var også med på hjelpe oss, de hadde alt under kontroll og var der for å hjelpe oss videre. Onkler som passer på barna, hehe. Det er greit å ha en slik trygghet rundt grunnkurset. Det gjør det lettere å lære seg det man trenger å lære seg i løpet av kurset. Trygghet og sikkerhet var de flink til å gi til oss.

 

En liten morsom ting for meg, i forgrunnen på dette bilde ser du et "Hannerfeste", det er fra et slik feste at Hammerfest har fått sitt navn. Langt tilbake i tiden kom engelske og andre utenlanske skip til Hammerfest. Da satt de opp slike "hammerfester", for å sikre seilskipene. Grunnen jeg nevner dette er at jeg har vokst opp utenfor Hammerfest ;-)

 

Det var et evig styr å komme seg inn i tør-drakten, den var trang og vanskelig å kle på seg. Men med litt kreativitet finner man løsninger, slik som denne. Spør to sterke menn, om de kan løfte opp drakten med deg inni. Så, "svupp" så er du i drakten. Men for de fleste er det bare å "sloss" litt med den, lære seg noen triks så går det. Også en praktis måte å holde seg varm på, det var veldig bra siden det var så kaldt.

"Ingen ting er så galt at det ikke er godt for noe!" ;-)

Her er min første dykker "buddy", Terje O., en hyggelig og trivelig kar. Han kan anbefales som dykker "buddy", siden grunkurset har han tatt Advanced OWD og vært i Egypt å dykket. Han tror jeg kommer til å bli en veldig dyktig dykker. Han har kjøpt "coolt" dykker utstyr ;-) Mega "cool" dykker klokke. Det er noe man også lære om dykking, det koster penger, mange penger. Min lille spøk er, "Dykker utstyret er billigere enn bilen du trenger for å frakte alt fram og tilbake" ;-) Der er masse forskjellig "coolt" utstyr, jeg ønsker et undervannshus til speilrefleks kamera mitt. Savner virkelig kamera når jeg dykker. Men det skal jeg fikse på, spare, spare ;-)

 

 

Ja, det er ikke lett å komme seg inn i en dykkerdrakt. Men jeg kan NÅ si at det går mye lettere. Har hoppet inn og ut av drakten et par ganger, skole draktene er gode og varme. Men det er viktig med varme klær på innsiden, som du kan se så har Terje på seg en tykk genser pluss mer klær under. Det er ca 5 grader når du kommer ned til 10 -15m., så etter ca. 30 til 45 min. i sjøen så merker man at kulden kommer igjennom drakten. Men som sakt, skoledrakten holder veldig bra på varme så det var ikke noe problem å holde varme for meg. Men hvis du blir liggende lenge uaktiv i vannet da kan det bli litt kaldt. Det er viktig at man er synkron med partner å hjelper hverandre så man kan dykke straks man kommer i vannet. Noen ganger i begynnelsen så gikk det litt tregt, vi var som fisker på land eller var det pingviner? hehe Drakten var så pass stram at den ikke var noe "cool" å bevege seg rundt i, men straks vi var i vannet var det helt noe annet.

 

Et viktig prinsipp i dykking er at man har en "buddy", en som hjelper deg og som du hjelper. På denne måten så gjør man dykking til en hyggeligere opplevelse, man er to og kan snakke om dykket, hjelpe hverandre på og av med utstyr og man har sikkerhet i en "buddy" som kan være en livredder i en ekstrem sitvasjon. Man dykker altid med en "buddy"

 

Sjefen sjøl i rødt og Tord. Hvis det finnes havfruer, finnes det da havmenn eller herrer? Disse to ser ut til å trives som fisken. På det siste eksamens dykket vårt (Terje O.), da satt vi på bunnen å ga torsken mat (Kråkeboller). Det kom flere bort til oss og lurte på hva vi gjorde. En var veldig tøff kom helt opp til masken og stirret oss i øynene, først til Terje så til meg. Så var det så nappe til seg litt mat, det var tydelig at de er vant til at det er dykkere der. Så til deg som kommer til å dykke på Gylte, gi mat til torsken ;-) og vær snill med den så kan andre også få oppleve å mate torsken. Om noen år så er den kjempe stor, men vant til at vi gir mat til den.

 

Søndagen ble en "kosedag", bare dykking og så inn til byen, ta bilder og fylle ut papirer og motta hånden til Rune J. som bevis på at vi nå hadde "dykke lappen". Da har vi gått over i historien og bestått eksamen og er dykkere. Siste bilde er satt sammen av flere bilder på kaia, alle var ikke tilstede på samme tid så da måtte jeg planlegge litt og bruke litt "magi" og lage et "klasse-bilde"
   

 

     

- PADI Open Water Diver 01.2005 hos Hydra - Oslo -

 

Til sist er det bare for meg å si : Tusen takk til Hydra, Rune J. og hans medhjelpere,

utrolig flinke og ga meg en kjempe fin start på min dykker karriere. Håper at jeg kan

bli like flink med tiden. Også en kjempe stor takk til klassen min, vi var en kjempe fin

gruppe. Jeg synes jeg var heldig som kom i samme klasse som Dere. Så dette siste

bilde er summen av grunnkurset, nå er det gått over i historene som en god histore,

som jeg tar med meg videre i livet ;-)

 

Hilsen

Odd Kristensen